Da bi istakli lepotu usana i uspešno naneli boju, preduslov su hidrirane usne. Prvo ih tretirajte balzamom ili kremom za usne koja će obezbediti mekoću i sočnost usana, kao i omogućiti ravnomerno nanošenje boje.

Za iscrtavanje usana potrebno je: olovka za usne, ruž ili sjaj i četkica za usne. Šminkanje usana započinjete olovkom, iscrtavanjem linije usana, vodeći računa o simetriji. Kako bi ste postigli simetriju, započnite od ivica usana, naizmenično levu i desnu stranu, kontrolišuću liniju usana. Olovka definiše oblik i ujedno sprečava razlivanje i razmazivanje ruža ili sjaja za usne. 

Male usne povećajte iscrtavanjem od 1mm iznad linije usne, a predimenzionirane usne smanjite tako što ćete iscrtavati olovku 1mm unutar usana ispod linije.

Nakon iscrtavanja olovkom, nanesite ruž ili sjaj ravnomerno. Mat tekstura je preporučljiva za punije usne, a male usne istaknite sjajem.

Kako pravilno nasminkati usne i istaci volumen

Volumen usana možete diktirati dinamikom boje tako što ćete posvetleti sredinu, a tamnije isenčiti ivice usana.

Pored volumena lepota usana se ogleda u preciznoj liniji, stoga ako je potrebno nakon šminkanja, ivice usana definišite korektorom.